Voor kroon- en brugwerk zijn en er verschillende behandelingen nodig. Hieronder vindt u alle informatie die u nodig heeft om te weten hoe zo'n behandeling in zijn werk gaat.
Behandeling kroon preparatie:
Tijdens de eerste afspraak wordt er een deel van uw tand of kies afgeslepen, zodat er genoeg ruimte ontstaat voor de kroon. Soms kan het erg gevoelig zijn tijdens het slijpen, daarom verdoofd de tandarts altijd het gebied plaatselijk. Als de tand beslepen is wordt de afdruk gemaakt. Dit kan van de hele kaak of alleen van het gebied waar de afgeslepen tand zit. Hiervoor komt er een rubberachtig afdrukmateriaal in de mond. Er ontstaat er een afdruk waarin later in een tandtechnischlaboratorium gips wordt gegoten. Op dit gips wordt uiteindelijk de kroon gemaakt. Er wordt een afdruk van de tegenovergestelde kant van uw kaak gemaakt en er wordt een wasbeet gemaakt, hierin kunnen de tandarts en tandtechnieker uw beet zien. Dit is belangrijk bij het maken van de kroon. In deze behandeling wordt ook de kleur van de kroon bepaald. Dit kan door de tandarts of tandtechnieker gebeuren maar ook door allebei. De kleur van de kroon is belangrijk, omdat het erg opvalt in de mond als de kroon niet de juiste kleur heeft. Kleur bepalen gebeurd door middel van een kleurenschema, dit gebeurt samen met de tandtechnicus en tandarts u mag zelf ook meekijken. Hierin staan verschillende nep tandjes (zie de foto bovenaan). De kleuren worden bij de tanden gehouden en welke kleur het beste past wordt gekozen voor de kroon.
Een kroon heeft 2 behandelingen nodig op verschillende tijdstippen. De reden hiervoor is dat de kroon gemaakt moet worden en dit heeft tijd nodig. Tussen de 2 behandelingen zitten ongeveer 2 tot 3 weken. De patiënt kan dan niet met een afgeslepen tand lopen. Voor comfort en bescherming van de tand maakt de tandarts ook in de eerste behandeling een noodvoorziening, dit wordt de noodkroon genoemd. Kunsthars wordt in de afdruk die gemaakt is gespoten en daarna weer op de afgeslepen tand gezet. Dit moet een tijdje uitharden en dan is er een noodkroon ontstaan. De noodkroon wordt vastgezet met een tijdelijk cement. Na deze handeling is de behandeling op zijn einde. Met de noodkroon mag de patiënt geen harde of kleverige dingen eten.
Als de noodkroon wel is afgebroken of is losgekomen, is het verstandig dat de patiënt contact opneemt met zijn/haar tandarts.
Behandeling kroon plaatsen:
Het tweede deel van de behandeling van een kroon is de definitieve kroon plaatsen. De noodkroon wordt verwijderd en de lijm resten daarvan worden weggehaald. De definitieve kroon wordt gepast en er wordt gekeken of de kleur goed is. Wanneer de patiënt en de tandarts allebei tevreden zijn wordt de kroon geplaatst. De kroon plaatsen houdt in dat er snel hardend cement aan de binnenkant van de kroon gedaan wordt. Het cement is zo snel hard dat u gelijk kan eten en drinken na de behandeling. Er wordt gekeken naar de hoogte en meestal wordt er nog een röntgenfoto gemaakt van de kroon, om te kijken of de kroon goed aansluit en of er nog cement resten rond de kroon zitten. Als er nog cement resten zitten wordt dit weggehaald.
Behandeling brug preparatie:
De behandeling van een brug gaat bijna het zelfde als de behandeling van een kroon. Tijdens de behandeling is het verschil bij een brug dat er twee elementen worden omslepen. Zodat er genoeg ruimte ontstaat voor de twee kronen. Soms kan het gebied plaatselijk verdoofd worden, omdat het slijpen soms nog wel gevoelig kan zijn. Er wordt hierna een afdruk gemaakt, dit kan van de gehele kaak of alleen van het deel waar de brug gemaakt wordt. Deze afdruk gaat naar het tandtechnisch laboratorium en hier wordt er gips in de afdruk gegoten. Op dit gips wordt uiteindelijk de brug gemaakt. Er wordt een afdruk van de tegenovergestelde kant van de kaak gemaakt en er wordt een wasbeet gemaakt, hierdoor kunnen de tandarts en tandtechnieker uw beet zien. Dit is belangrijk voor het maken van de brug. De kleur van de brug wordt ook bepaald in deze behandeling. Dit gebeurd door de tandarts en tandtechnicus, ze gebruiken hiervoor een kleurenschema. Dit bestaat uit verschillende kleuren nep tandjes. Deze tandjes worden bij uw tanden gehouden en er wordt gekeken welke kleur het beste bij uw tanden past.
In deze behandeling worden er ook noodkronen gemaakt, omdat de volledige behandeling van een kroon uit 2 fasen bestaat. Dit is omdat, de brug gemaakt moet worden. Dit duurt 2/3 weken. De patiënt kan niet 2 tot 3 weken met 2 stompjes van tanden lopen. Hiervoor wordt de patiënt voorzien van een noodvoorziening. Kunsthars wordt in de afdruk die gemaakt is gedaan en op de stompjes gezet. Dit moet even een paar minuten uitharden en dan zijn er noodkronen ontstaan. Deze worden vastgezet met een tijdelijk cement. Met de noodkronen met de patiënt geen harde of kleverige dingen eten. Na deze handeling is de behandeling tot zijn einde.
Als de noodkronen wel zijn afgebroken of is losgekomen, is het verstandig dat de patiënt contact opneemt met zijn/haar tandarts.
Behandeling brug plaatsen:
In het tweede deel van de behandeling wordt de definitieve brug geplaatst. De noodkronen worden verwijderd en de lijm resten daarvan worden weggehaald. De definitieve brug wordt gepast en er wordt gekeken of de kleur goed is. Wanneer de tandarts en de patiënt allebei tevreden zijn wordt de brug geplaatst. Het plaatsen van de brug houdt in dat er snel hardend cement aan de binnenkant van de kroon gedaan wordt. Het cement is zo snel hard dat u gelijk kan eten en drinken na de behandeling. Er wordt gekeken naar de hoogte en meestal wordt er nog een röntgenfoto gemaakt van de brug. Om te kijken of de brug goed aansluit en of er nog cement resten rond de brug zitten. Als er nog cement resten zitten wordt dit weggehaald.
Onderhoudt kroon- en brugwerk.
De dagelijkse mondhygiëne is bij kroon- en brugwerk extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom uw kroon of brug moet goed gereinigd worden. Een kwetsbare plek is de rand van uw kroon of brug. Hier kan gemakkelijk plak achterblijven. Door deze plak kunnen er gaatjes ontstaan rond de rand van uw brug of kroon. Ook ontstaan hierdoor tandvleesontstekingen. Poets dit gebied daarom goed en gebruik jagers, stokers of een flosdraad.




Tand omslijpen Afdruk maken Wasbeet Kleur bepalen