Informatie brugwerk: 

Een brug is een restauratie die 1 of meer gebitselementen vervangt en die op de buurelementen zit vast gecementeerd. Bruggen komen erg in de buurt van de oorspronkelijke vorm en functie van een tanden of kiezen. Een brug is een ingewikkelder dan een vulling. Er zijn daarom voor een brug over het algemeen meerdere afspraken nodig. 

De meest voorkomende brug is een brug waarbij de dummy aan beide kanten aan kronen zit vast gesoldeerd. De dummy is het tand vervangende deel. Pijlers zijn kronen waaraan de dummy vastzit. De kleinste brug bestaat uit 3 delen (2 pijlers en 1 dummy). Ook veel grotere constructies als een 6- of zelfs 10 delige brug kunnen voorkomen. 

Pijlers moeten in goede staat zijn, omdat ze de extra belasting van de dummy moeten opvangen. Als de pijler parodontale problemen (tandvleesproblemen) heeft is de tand of kies ongeschikt als pijler. Als er te weinig pijlers zijn, kan een implantaat de oplossing zijn die dan dient als peiler. 

 

Wanneer kan een brug nodig zijn? 

  • Om beter te kunnen kauwen.
  • Verbetering van het uiterlijk.
  • Om te voorkomen dat na het verlies van een tand of kies de andere tanden scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. Dit komt doordat de tanden en kiezen richting de open ruimte gaan groeien. 

 

Van welke materialen wordt een brug gemaakt?

Metaal-porselein: het metaal wordt hierbij als basis gebruikt. Hierover wordt een tandkleurig porselein gebakken. Dit is de meest voorkomende methode voor een brug. 

Volledig porselein: dit materiaal is volledig tandkleurig en ook lichtdoorlatend. Hierdoor creëer je een natuurlijk effect. Als basis wordt een witte onder structuur gebruikt (zirkoniumdioxide), dit zit onder het porselein. 

Metaal: soms worden bruggen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en erg slijtvast. Vanwege de kleur plaatst de tandarts dit soort bruggen alleen achterin de mond. 

 

Welke soorten bruggen zijn er? 

  • De gewone brug: hierbij zitten er 2 pijlers aan beide kanten van de ontbrekende tand of kies.
  • De vrij-eindigendebrug: De pijlers bevinden zich aan 1 kant van de ontbrekende tand of kies. Aan de andere kant zit dus niks. 
  • De etsbrug: dit soort brug wordt gebruikt wanneer de tanden of kiezen naast de ontbrekende tand of kies, nagenoeg gaaf zijn.

 

Etsbrug:

Een bijzondere vorm van brugwerk is een etsbrug. Een etsbrug zit met dunne metalen vleugeltjes aan de achterkant van de pijlers (tanden die aangrenzen aan de dummy) vastgeplakt met een speciaal bevestigingscement. Het bijzondere van een etsbrug is dat de tandarts de vleugeltjes aan gave tanden en kiezen kan plakken zonder dat hij deze uitgebreid hoeft bij te slijpen. Een etsbrug is  veel minder sterk dan een gewone brug. Om deze reden wordt een etsbrug alleen op plaatsen toegepast waar de brug niet te zwaar belast wordt, zoals de voortanden. Een etsbrug blijft meestal beperkt tot 1 dummy. 

 

Voor- en nadelen etsbrug: 

Voordelen: 

  1. De pijlers hoeven bij een etsbrug nauwelijks beslepen te worden. Daarom is de etsbrug een zeer geschikte oplossing voor kinderen die hun voortanden hebben verloren.
  2. Een etsbrug kan vrij eenvoudig worden verwijderd.  
  3. Zelfde kleur als een tand, dus het valt niet op in de mond. 
  4. Minder duur dan een gewone brug. 

 

Nadelen: 

  1. De etsbrug kan geen grote krachten verdragen, hierdoor raakt de etsbrug soms los. Deze kan dan opnieuw worden vastgezet door de tandarts. 

 

Begrippenlijst brugwerk: 

Articulator: apparaat waarmee de kauwbewegingen buiten de mond nagebootst kunnen worden.

Dummy: het brugdeel dat een afwezig gebitselement vervangt.

Etsbrug: brug die met dunne metalen vleugeltjes aan de pijlelementen zit vastgeplakt. 

Pontic: ander woord voor dummy.

Pijlerelementen: de gebitselementen waarop een brug steunt.

Virtuele articulator: denkbeeldige articulator op een computer. Op de computer kunnen dan alle kauwbewegingen worden na gebootst.

 

Brug

   Brug                                                                                                                  Etsbrug