Informatie kronen:
Een kroon is bedoeld als duurzame vervanging van een tand of kies. Ze lijken heel erg op de oorspronkelijke tand of kies kwa kauw functie en uiterlijk. Een kroon is niet zo eenvoudig als een vulling. Daarom zal u voor een kroon een aantal keren naar de tandarts moeten (zie kopje behandelingen).
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje dat over uw tand of kies gaat wordt vastgelijmd. Doordat dit kapje over uw geslepen tand of kies zit, krijgt het de oorspronkelijke vorm en functie weer terug.
Wanneer kan een kroon nodig zijn?
- Als er door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan, is er onvoldoende houvast voor een vulling. Dit is een goede reden om een kroon te plaatsen.
- Bij een hele grote vulling en/of een wortelkanaalbehandeling, is er een grote kans op een breuk in de tand of kies. Om dit te voorkomen zou een kroon de oplossing zijn.
- Bij verbeteren van het uiterlijk kan er gekozen worden voor een kroon. Meestal gaat het hierbij om tanden of kiezen die erg verkleurd zijn en/of slecht gevormd zijn. Hierbij gaat het vaak om tanden die voorin de mond staan.
- Bij een ongeluk waarbij er een tand of kies is afgebroken, kan er ook een kroon nodig zijn.
De voor- en nadelen:
Voordelen:
- Een kroon steunt de tand die beschadigd is door tandbederf of door een wortelkanaalbehandeling.
- Het houdt een gebarsten of een gebroken tand bij elkaar.
- Een kroon heeft een mooi uiterlijk en meestal zie je niet dat het eigenlijk een nep tand is.
- De wortel kan behouden worden.
- De esthetiek van een tand kan veranderd worden door de kleur of de vorm te veranderen.
Nadelen:
- Sommige patiënten voelen na de behandeling pijn bij warm en koud.
- Kronen kunnen eraf gaan, hiervoor moet je naar de tandarts om de kroon weer vast te laten zetten. Als de kroon loslaat kunnen er bacteriën onder komen. Hierdoor ontstaat er cariës onder de kroon.
- Kronen kunnen afbreken.
- Kronen zijn erg duur, niet iedereen kan dit betalen.
Verschillende soorten kronen:
Er zijn 3 soorten kronen: metaal-porseleinkroon , de volledig keramische kroon en de volledige metaalkroon.
- De metaal-porseleinkroon: hierbij is de basis metaal met hier overheen porselein. Door het porselein heeft de kroon de kleur van een echte tand. Een MP-kroon heeft een slechte doorschijning. De kroon valt daardoor toch vaak op, omdat die niet echt natuurlijk lijkt.
- De volledige keramische kroon: deze kroon is volledig metaal vrij. Het heeft een kern van zirconiumoxyde overgemakken met porselein. Het is de mooiste kroon die op dit moment verkrijgbaar is. De meest gebruikte keramische kronen zijn: perskeramiek, zirkonium en veldsplaatkeramiek.
- De volledige metaalkroon: dit is een kroon die helemaal uit metaal bestaat. Dit materiaal is zeer slijtvast en sterk. Deze kronen zijn goud of zilver. Wegens de kleur plaatst de tandarts deze kronen alleen achterin de mond.
Hoelang gaat een kroon mee?
Een kroon kan lang blijven zitten zolang de tand of kies waarop de kroon zit gezond blijft. Deze is namelijk nog steeds gevoelig voor bederf. Houdt de tand of kies daarom ook goed schoon! Mocht de kroon loslaten, neem dan gelijk contact op met uw tandarts. De tandarts kan uw kroon weer vastzetten. Het verschilt van persoon tot persoon hoelang een kroon mee gaat, maar meestal zit dit tussen de 5-15 jaar.
Begrippenlijst:
Allergie: overgevoeligheid.
Bevel: afschuining van de cervicale rand van de preparatie.
Chamfer: cervicale preparatie rand die in een boogvorm uitloopt.
Conisch: schuin (taps) toelopend.
Metaallegering: mengsel van 2 of meer metalen.
MP-kroon: metaal/porseleinkroon. De onderlaag van de kroon is van metaal, daar overheen wordt porselein gebakken.
Outline: de (cervicale) rand van een kroonpreparatie.
Rebasen: het aan de binnenzijde opvullen met kunsthars, bijvoorbeeld van een noodkroon of een prothese.
Vita kleuren: Duits kleurensysteem dat veel gebruikt wordt om de kleur van een gebitselement te bepalen.
Voorafdruk: afdruk (bijvoorbeeld met putty) die gemaakt wordt voordat met het prepareren wordt gestart.

Kroon